Leerkrachten
Marijke Vroman op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag en Tamara Zandee op dinsdag.
De kring
In de kring wordt besproken en gedeeld wat de kinderen bezighoudt. Er wordt een start gemaakt met vergaderen. Kinderen brengen dingen in, luisteren naar elkaar, wachten op beurten.
Werkhoeken
In deze groep wordt nog 2 tot 3 keer in de week gespeeld in de verschillende hoeken: o.a. bouw- en huishoek, constructor en techniekdozen. Wij vinden spelend leren erg belangrijk en daarnaast kunnen kinderen hun eigen ideeën vormgeven door zelf bijvoorbeeld een knutsel te bedenken en uit te werken.
Ons taalonderwijs; alles is taal en begint met taal
Groep 3 leert op een natuurlijke manier lezen, aan de hand van het schrijven van eigen teksten. Ook in ons verdere taalonderwijs wordt uitgegaan van de teksten van de kinderen. Elk kind schrijft één keer in de twee weken een tekst. In het begin schrijven wij dat met de kinderen. In de loop van de tijd kunnen steeds meer kinderen het zelf. Door goede vragen aan de kinderen te stellen krijgen de teksten steeds meer inhoud. Er wordt elke week een tekst uitgekozen die we met elkaar bespreken, waar het ‘woord van de week’ uitgehaald wordt en de letters die we die week gaan leren. Ook wordt er een taalblad bij de ’tekst van de week’ gemaakt waarin we taalkundige elementen oefenen.
Door op onze Freinet-werkwijze met taalontwikkeling bezig te zijn betrekt het kinderen meer bij de eigen ontwikkeling en is er veel meer motivatie
Schrijven
We gebruiken in de groep een methode om de schrijfletters en de cijfers te leren schrijven. De kinderen leren in principe de schrijfletters van het verbonden schrift, in groep 3 nog los en later in groep 4 aan elkaar. Een aantal kinderen leert het blokschrift. We kijken scherp naar de mogelijkheden van kinderen en dagen kinderen altijd uit.
Rekenen
Voor rekenen gebruiken we de methode “Getal en ruimte junior”. In deze groep ligt de focus op getalbegrip en plus- en minsommen t/m 20. We gebruiken daar ook het thema van dat moment bij, dat we inzetten om levend te leren rekenen. Ook gaan we naar buiten om daar een rekenspel te doen. Bewegend leren stimuleert het leerproces op een andere manier, waardoor kinderen het makkelijker en sneller automatiseren. We oefenen het automatiseren ook digitaal, met het programma Rekentuin. De resultaten worden getoetst met methode-gebonden toetsen en CITO toetsen, zodat we de ontwikkelingen van de kinderen goed kunnen volgen.
Themaprojecten
Met de kinderen bedenken we door het jaar heen een aantal thema’s. Vervolgens bedenken we met elkaar wat we al weten en wat we nog willen weten over het thema. Kinderen nemen dan boeken en andere materialen mee naar school, we bekijken filmpjes, lezen voor uit de meegebrachte boeken, maken er taal en rekenbladen bij en werken er aan in de verschillende hoeken tijdens de werkhoeken. Tot slot laten ze bij de weeksluiting zien wat we hebben geleerd. Kinderen zijn trots op het werk!