Leerkrachten
Maaike Balk op maandag, dinsdag en woensdag en donderdag en Nadine Paulina op vrijdag.
De kring
De kring in deze groep is het verlengde van de kringen bij de jongere kinderen, maar nu leren de kinderen het nog meer te structureren. Er is al een voorzitter die de beurten geeft, dingen worden samengevat en er komen afspraken die echt met elkaar gemaakt zijn. Kinderen hebben een serieuze rol en verantwoordelijkheid in de organisatie van de groep en helpen elkaar om dit voor elkaar te krijgen. De leerkracht is alleen nog sturend aanwezig. Als er gesprekspunten zijn die voor de hele school van belang zijn wordt die doorgegeven aan de kinderen die in de Schoolkring zitten.
Bewegen
Naast de twee pauzes op de dag zijn er gedurende de dag korte momenten waarop er even een ‘beweegbreak’ is om even gedachten verzetten. Dit doen we naast de afwisseling die er sowieso in de dag is. De kinderen gaan tweemaal in de week naar een gymzaal in Wijk bij Duurstede.
Ons taalonderwijs begint bij de teksten
Teksten worden steeds rijker, taliger en meer uitgebreid. Op het digibord worden ze besproken en kinderen zijn hier erg bij betrokken. Ze leren hier echt van- en met elkaar. Naast de inhoudelijke kant is dit ook goed voor het zelfvertrouwen en inzicht in eigen kunnen. Ieders tekst wordt op deze manier besproken en aangepast indien nodig. Iedereen wordt uitgedaagd op zijn of haar eigen niveau, maar wel met respect voor ieders niveau.
Voor spelling gebruiken we de methode Klassenkist om op die manier naast de teksten ook nog heel gericht te kunnen oefenen. Ook bij spelling worden de resultaten getoetst met methode-gebonden toetsen en CITO toetsen, want het goed kunnen volgen van de kinderen is belangrijk.
Werkhoeken
In de werkhoeken is er, naast de ruimte voor de creativiteit en samenwerking, steeds meer plek voor gericht onderzoek en zaken ontdekken. Spelend leren en met anderen dingen ervaren staat hier nog steeds centraal. Na afloop van de werkhoekentijd worden de opbrengsten (van toneelstukjes tot gekookte boerenkool) altijd gepresenteerd aan de groep.
ICT , de computer en IPad
Computers komen steeds meer in beeld. Naast de boeken en de schriften gebruiken de kinderen ze als tekstverwerker en oefenen ze spelling en rekenen. We gebruiken ICT ernaast, het is geen vervanging van de papieren wereld. IPads worden ook gebruikt om te oefenen en kinderen maken er bijv. filmpjes mee en gebruiken de IPad voor presentaties.
Rekenen
Het rekenen gebeurt vanaf deze groep in de jaargroepen. Op vaste tijden in de week gaan alle kinderen naar een eigen lokaal voor de instructie en verwerking. Na de rekentijd gaan ze dan weer terug naar de combinatiegroep. Ook de Klasse!kas wordt gebruikt bij het levend rekenen. De groepen hebben echt geld (deel van de vrijwillige ouderbijdrage) in kas om zo met elkaar uitstapjes of andere zaken te financieren. De kinderen besluiten met elkaar hoe dit geld gebruikt wordt.
Themaprojecten en wereldoriëntatie
Bij de projecten in de groepen wordt er goed gekeken naar een balans tussen biologie- , geschiedenis – en aardrijkskundige onderwerpen. De kinderen gaan topografie leren en het verkeer komt nadrukkelijker in beeld. Bij het opzetten van projecten wordt er ook steeds meer gekeken naar eigen onderzoek en het toetsen van veronderstellingen vooraf. De kinderen beginnen ook met het maken van zelfstandige studies
Sociaal emotioneel
Door onze manier van met elkaar omgaan zijn kinderen gewend om oplossingsgericht te werken en ondersteunend te zijn naar elkaar. Natuurlijk zetten wij ondersteunende individuele – of groepsactiviteiten in als de situatie erop vraagt.
Engels
‘Groove me’ is de Engelse methode die we gebruiken. Aan de hand van actuele Engelstalige liedjes krijgen de kinderen inzicht in de betekenis van woorden en oefenen we de spreekvaardigheid.