Groe(n)ten uit de schooltuin
In de zomervakantie. De zomer van 2019 was gemiddeld zeer warm en erg zonnig. De extreme hitte van eind juli en eind augustus was opvallend. De moestuinwerkgroep heeft (met hulp van een aantal extra vrijwilligers) de hele zomer door de moestuin van water voorzien. Zo zijn de planten in de tuin, ondanks de hitte en soms hevige regen en wind, de zomer goed doorgekomen.
Een nieuw schooljaar. Al die warme dagen, gecombineerd met regelmatige buien, zorgden voor enorme planten. Verrassing…. ook het onkruid groeide tijdens de vakantie door! We hebben in de maand september ons best gedaan om het meeste onkruid te wieden.
Oogsten Dit jaar oogstten we o.a. al aardbeien, bramen. kruisbessen, frambozen, courgettes, tomaten, paksoi, bonen, zonnebloemen, sla, kruiden en de koolsoorten komen er ook snel aan. In onze moestuinmarktkraam heeft u onze oogst kunnen zien.
Tegen een kleine vrijwillige bijdrage hebben veel ouders en leerkrachten de groenten ook daadwerkelijk op het menu van die dag gezet! Echt heel leuk! Van de opbrengst van de kraam hebben we inmiddels 130 bloembollen (krokus en sneeuwklok) geplant, en 3 grote zakken potgrond aan kunnen schaffen. Heel erg bedankt daarvoor!
De moestuinkalender. Op woensdagochtend wordt tussen 9.00 en 10.00 uur met leerlingen in de moestuin gewerkt. Om leerlingen een beeld te geven van wat er in de tuin te doen is hebben we een moestuinkalender ontworpen. Deze kalender leidt ons door de seizoenen en het schooljaar heen. De kalender hangt in elke groep.
Klusdag 21 september 2019
Op zaterdag 21 september 2019 hebben een flink aantal ouders de hele dag geklust op de Windroos. De klusdag stond voornamelijk in het teken van buitenklussen; er werd geschilderd, er werd gestraat, de heg werd gesnoeid, de ontdektuin werd gesnoeid, en….er werd een nieuwe vijver aangelegd. Een nieuwe vijver? Was er een vijver dan? Jazeker…. in de ontdektuin [achter het hek] lag een vijver. Als het flink regende dan kwam er een laag water in te staan, dit zakte na verloop van tijd weer weg omdat de bak niet meer waterdicht was. De vijver was inmiddels bijna onzichtbaar door een dikke laag gras. De oude bak is bekleed met nieuwe, sterkere vijverfolie. De randen zijn weer netjes afgewerkt. De eerste kikkers, padden en salamanders zijn alweer gesignaleerd. Het afwerken: het aankleden en aanplanten kan vanaf nu beginnen.

Knoflook planten
In de maand september wordt er nog maar weinig gezaaid in de moestuin. De meeste groenten en fruit zijn inmiddels geoogst. Knoflook, daarentegen, gaat juist in het najaar de grond in. Knoflook heeft vorst nodig om goed te kunnen groeien. In januari zien we de eerste plantjes opkomen. Eén teentje knoflook groeit onder de grond uit tot een bol, met daarin een heleboelknoflooktenen. We oogsten ongeveer in juni.
Bloembolletjes Maar liefst 130 bloembolletjes gaan deze weken de grond weer in. De sneeuwklokjes en krokus hebben we dicht bij het insectenhotel geplant. Weet je waarom?
Bijen die wakker worden uit hun winterslaap gebruiken de nectar uit deze vroege bloeiers om energie te krijgen. Zo helpen wij met onze bloembolletjes ook weer insecten de winter door.
Wat gaan we in de herfst nog meer doen?
•Tot de herfstvakantie werken we in de moestuin.
•Na de herfstvakantie maken we de (moes)tuin winterklaar.
•We snoeien de struiken en verplanten daar waar nodig is.
•Vanaf woensdag 30 oktober starten we met de winteractiviteiten. Vier weken werken we met hout, hamers en spijkers. En drie weken daarna zijn we bezig met het scheiden van afval en het maken van compost.
•We bouwen een vogelvoeder-eiland in de bakken tegenover het insectenhotel.
•We richten ondertussen de vijver en de ontdektuin verder in.
Wij zijn altijd op zoek naar versterking: incidenteel of structureel. Wij zijn blij met elk paar extra handen!
Bij interesse kun je je aanmelden via moestuin@windroos.nl We nemen dan contact met je op.